Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2012 » Апрель » 16 » Чесні вибори по-рудницьки
20:15
Чесні вибори по-рудницьки
Селище міського типу Рудниця Піщанського району стало предметом розподілу сфер інтересів місцевих чиновників. Кілька місяців тому тут помер голова селищної ради, тому довелося призначати позачергові вибори. Рудниця – ласий шматочок для райдержадміністрації, адже має власний бюджет майже на півтора мільйона гривень. Колишній голова немало зробив для розвитку соціальної сфери населеного пункту, упорядковував дороги, школу… Частину грошей мусив перераховувати до районного бюджету, а оскільки більше, ніж вимагає бюджетний кодекс, не давав, то й зі стоячими вище урядниками не дуже товаришував. Тому тепер Піщанська адміністрація забажала поставити «до корита» свою людину, яка розподіляла б кошти за її порадою, а то й вказівкою. Визначившись з кандидатурою, всілякими способами стала добиватися перемоги у виборчих змаганнях, у тому числі не гребуючи й брудними технологіями: погрозами, тиском на виборців і кандидатів (через податкову комісію), плітками. Але люди розібралися, в чому правда, й ці методи навпаки зіграли на шкоду протеже.
На посаду селищного голови було заявлено п’ять претендентів, серед яких двоє потенційних фаворитів –  ставлениця адміністрації Євгенія Юрова й молодий місцевий підприємець Володимир Шигида. Останній, який у жителів Рудниці на гарному рахунку, у подібних справах бере участь вперше, тому при підготовці до виборів за допомогою звернувся до районного комітету КПУ. Той надав своїх спостерігачів.
18 березня. Вибори. Попри всі порушення (з формуванням територіальної комісії, надмірною кількістю надрукованих бюлетенів), фальсифікацій усе ж не відбулося завдяки роботі «підкованих» спостерігачів. 600 голосів лічильна комісія рахувала майже до ранку. Раз, вдруге, втретє, вчетверте. Врешті визнали, що результат виборів такий: 297 голосів за Шигиду проти 295 за Юрову.
Дізнавшись про поразку свого кандидата, чиновникам довелося шукати шляхів визнання виборів недійсними. Спершу зачепилися за те, що в бюлетені неправильно вказана дата народження Юрової, але бажаних результатів досягти не вдалося. Тому вирішили зіграти на підприємництві Шигиди. Згідно чинного законодавства, переходячи на державну службу, протягом 20 днів кандидат має подати заяви про припинення підприємницької діяльності і зареєструватися як держслужбовець. Коли він став звертатися у відповідні органи, прийняти заяву просто не було кому, адже все керівництво зненацька виявлялося не на місці!
Тим часом селище від цих перипетій скаламутилося, адже при вирішенні долі жителів Рудниці їхнє волевиявлення втратило своє законне значення. Організували схід села, на який запросили й представників райдержадміністрації. Коли на східці селяни спитали про те, хто буде платити за повторні вибори, начальниця фінансового відділу відповіла лаконічно – ви. Люди спалахнули, і управління району накивало п’ятами через запасний вихід. Благо, хоч Шигида встиг привселюдно вручити їм свої заяви.
ЦВК, розглянувши матеріали справи, постановила розпустити територіальну комісію, потім створити нову і розглянути питання про перерахунок голосів. Але, по-перше, в перерахунку немає потреби, адже ще в ніч після виборів їх неодноразово перелічували, а по-друге, доля бюлетенів – узагалі окремий аспект. Замість норми передачі їх протягом двох діб після виборів до архіву, вони потрапили туди аж через 21 день. Зрозуміло, що з ними можна було зробити за цей час, адже документи зберігалися без охорони.
Чим закінчиться справа, поки що спрогнозувати важко. Але факт ось в чому: навіть на місцевому рівні бюрократи наскільки знахабніли, що, вигризаючи собі поживу, не бояться ні закону, ні людей, ні Бога. Що вже казати про вищих державних керманичів з їхніми амбіціями й важелями впливу? А незабаром парламентські вироби. Страшно.

Наталка Новак
http://www.vn.cominformua.com
 
Просмотров: 624 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0