Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2012 » Январь » 18 » Переяславська Рада
11:49
Переяславська Рада
переяславська рада

















8 января 1654 г. была собрана общая рада, изъявившая желание соединиться с Московским государством. Тогда же были приведены к присяге гетман, старшина и все войско запорожское и прочитаны условия, на которых малорусский народ соединялся с Россией. Казаки остались ими довольны.
Багатюща історія славного міста Переяслава, сьогодні невеликого районного центру, а раніше - одного з трьох найбільших міст Київської Русі! Вперше це місто згадується в літописі 907 року. З тих далеких часів багато подій сталося - коротко про них, що б зрозуміти суть Переяславської Ради.
Вперше місто було повно зруйнований монгольською ордою в 1239 році. Тільки через 200 років він був знову відроджений. Але, в 1482 році кримський хан Менглі-Гірей знову зруйнував місто.
У першій половині 16 століття тут відбувається формування українського козацтва. А з 1569 року, згідно Люблінської унії, Переяслав входить до складу Речі Посполитої. З тих пір виникають постійні українсько-польські конфлікти, зрештою вилилися в 1648 році в Визвольну війну проти Речі Посполитої. Завершилася війна в 1654 році знаменитої Переяславської Радою - підписанням Богданом Хмельницьким угоди з Московією. Ця угода мало двоякий сенс - з одного боку воно давало Україна свободу від католицької Польщі, але з іншого боку - Україна ставала залежною від Московського царя. Що було краще - до цих пір питання спірне, але тоді, напевно, Богдану Хмельницькому було видніше!
У місті цих подій присвячений красивий пам'ятник. А в музеї Т. Г. Шевченка є багато унікальних історичних експонатів того часу - зброя, особисті речі, документи - дуже цікаві і цінні реліквії.
Цікавий і новітній пам'ятник - камінь з написом про те, що в 1992 році українським козацтвом на чолі з гетьманом В'ячеславом Чорноволом анульовано підписана Богданом Хмельницьким угода з Москвою - це своєрідна данина нашої Незалежності!
Дивне місто - Переяслав-Хмельницький - історичний джерело!
http://www.stejka.com/ukr/kievskaja/perejaslav__xmelnickiy/dostopr/perejaslavskaja_rada/

Cегодня в Кировограде отметят очередную годовщину Переяславской рады
В среду, 18 января 2012 года в день 358-й годовщины Переяславской Рады в Кировограде коммунисты и их сторонники в 13.00 проведут возложение цветов к памятнику Богдану Хмельницкому. Об этом Интернет-изданию  «FotoInform» сообщили в пресс-службе ОК КПУ
http://www.fotoinform.net/news/News/cegodnya-v-kirovograde-otmetyat-ocherednuyu-godovshinu-pereyaslavskoy-radi.html
митингСимоненко открыл митинг, посвященный годовщине Переяславской Рады
Главная / Политика / Симоненко открыл митинг, посвященный годовщине Переяславской Рады
Мария Мамаева, Политика, сегодня в 12:18
В Переяслав-Хмельницком начались торжественные мероприятия, посвященные 358-ой годовщине Переяславской Рады.
Об этом сообщил корреспондент ГолосUA из Переяслав-Хмельницкого.
По данным агентства, на главной площади города возле памятника «Україна та Росія - навіки разом» собралось около сотни сторонников КПУ с коммунистической символикой и транспорантами "Мы за союз с братской Россией» и "Навеки с российским народом».
Открыл митинг глава КПУ Петр Симоненко.
На данный момент акция проходит мирно, никаких столкновений не зафиксировано.
Милиции на митинги нет.
Переяславская Рада – собрание представителей запорожского казачества во главе с Богданом Хмельницким, состоявшееся в январе 1654 года в Переяслав-Хмельницком, где было принято историческое решение о переходе Украины под покровительство царя московского Алексея Романова.
http://www.golosua.com/main/article/politika/20120118_simonenko-otkryil-miting-posvyaschennyiy-godovschine-pereyaslavskoy-radyi


Просмотров: 951 | Добавил: kpu-putivl | Теги: Переяславська рада, Переяславль, Переяславльская рада, Путивль КПУ | Рейтинг: 5.0/1