Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2014 » Май » 21 » Турчинов, звинувачуючи КПУ, порушив закон про політичні партії
15:16
Турчинов, звинувачуючи КПУ, порушив закон про політичні партії

Виконувач обов'язків Президента Олександр Турчинов відкрито звинувачує Компартію в «негативній оцінці діяльності української влади». Такі звинувачення самі по собі є порушенням закону про політичні партії в Україні.

Мін'юст розпочав збір доказів для подачі до суду позовів про заборону Комуністичної партії України. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко. Так він відреагував на відкритий лист виконувача обов'язків Президента Олександра Турчинова зі звинуваченнями на адресу КПУ.

Турчинов у своєму зверненні звинуватив Компартію в «антиукраїнській діяльності» і «дискредитації України, як усередині країни, так і за кордоном».

«Такі заяви свідчать або про граничний стан психіки колишнього секретаря Дніпропетровського обкому Комсомолу Турчинова, або про те, що він виконує політичне замовлення. Адже заборона лівих партій характерна для латиноамериканських диктатур, які перебувають під

опікою США. А в Україні спроба заборони призведе до загострення громадянського протистояння. Адже тільки на Донбасі за КПУ голосують 800 тисяч осіб», - зазначає директор аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов. Турчинов звинуватив КПУ у тому, що комуністи виступають у російських ЗМІ з критикою української влади. «Особисто Симоненко, а також перші секретарі Луганського та Харківського

обкомів КПУ Спиридон Кілінкаров та Алла Александровська систематично за рахунокm приймаючої сторони відвідують центральні російські телеканали і виходять в радіоефіри із негативною оцінкою дій української влади», - заявляє Турчинов.

Відзначимо, що самого Олександра Турчинова увагою російські ЗМІ не обходять. Так, в ефірі опозиційного російського телеканалу «Дождь» він згадувався 224 рази.

Народний депутат Алла Александровська вважає звинувачення Турчинова абсурдними. «Це маячня сивої кобили. У законодавстві не існує заборони давати інтерв'ю. За 14 років у парламенті я давала їх багато разів. В останні місяці виступала і на радіо «Свобода» і на «Ера FM». Програми з моєю участю є в інтернеті і кожен може переконається, що в моїх словах немає ніякої «дискредитації» країни», - розповіла Алла Александровська.

Вона підкреслила, що кожен народний депутат повинен бути відкритим для ЗМІ. «Вважаю своїм обов'язком відкрито спілкуватися з журналістами. У своїх виступах я викладаю позицію Комуністичної партії. Ми послідовно виступаємо за територіальну цілісність країни», - підкреслила вона.

Відзначимо, що ст. 12 Закону про політичні партії в Україні гарантує свободу опозиційної діяльності. У тому числі - можливість відкрито відстоювати свою позицію, оприлюднити критичну оцінку дій і рішень органів влади у ЗМІ. Також звинувачення на адресу КПУ з боку Турчинова грунтується нібито на даних СБУ про участь окремих представників КПУ в подіях на Південному Сході. З цього в.о. президента робить висновок про «антиконституційну діяльність» партії.

«Турчинов сам заявляв, що МВС і СБУ на Донбасі більше не залишилося. А тепер посилається на якісь дані СБУ. Це пахне фабрикацією політичної справи», - зазначає Золотарьов.
«Про партії не можна судити за вчинками окремих членів. Існує статут, партійні документи, рішення з'їздів. Антиконституційними вони не можуть бути за визначенням. Компартія виступає за єдність України. А її територіальній цілісності загрожує безвідповідальна державна політика нинішньої влади. Звинувачення на адресу КПУ цинічні й небезпечні», - сказала Алла Александровська в коментарі ГолосUA.
Андрій Золотарьов також зазначає, що партію не можна заборонити за дії окремих членів. Він вказав, що керівні принципи заборони та розпуску політичних партій були прийняті Венеціанською комісією в 1999 році. У них перераховані підстави для заборони партій - це агресивний націоналізм, фашизм, расизм, заклики до розпалювання міжнаціональних чвар і національних воєн. «Компартія не потрапляє ні під один із цих критеріїв», - зазначив Золотарьов у коментарі ГолосUA.
Довідка Голос UA:
КПУ намагалися заборонити в 1991 році, проте, за рішенням Конституційного суду, заборона була знята, як така, що не відповідає Основному закону країни.
Восени минулого року мусувалася ідея заборонити КПУ за «протидію євроінтеграції». А останнім часом заборони Компартії домагалася націоналістична «Свобода». Офіс КПУ у Києві був захоплений, а потім спалений націоналістами.
Ще 27 лютого Європарламент прийняв резолюцію щодо України, в якій євродепутати засудили намір заборонити Компартію. Зокрема, в резолюцію внесли поправку від політичної групи "Європейські об'єднані ліві» про те, що Європарламент «засуджує напади на штаб-квартири Комуністичної партії України і спроби заборонити її діяльність».

 

 

Просмотров: 380 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0