Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2013 » Август » 23 » НАРОД ВІДКИДАЄ МЕДИЧНУ РЕФОРМУ
11:47
НАРОД ВІДКИДАЄ МЕДИЧНУ РЕФОРМУ
Весною-влітку цього року Комуністична партія України провела соціо¬логічне дослідження про ставлення населення та лікарів до так званої медичної реформи, розпочатої в Україні. Воно проводилося в тих «пілотних» регіонах, де ця «реформа» уже стала доконаним фактом.
Які ж результати опитування?
По-перше, воно показало: громадяни нашої країни чудово усвідомлюють, що сформована в буржуазній Україні система медичного обслуговування незадовільна й потребує радикальних змін.
Відзначається кричуща нерівність в одержанні якісного медичного обслуговування для багатих і бідних, для жителів міст і сільської місцевості, особливо для осіб похилого віку.
Багато опитаних відзначають, що лікарі нерідко відіграють роль агентів фармакологічних компаній зі збуту лікарських засобів. Дехто навіть говорить про їх «змову».
Найболючішими проблемами вітчизняної охорони здоров’я учасники опитування вважають:
— перекладання державою на громадян країни відповідальності за їхнє здоров’я;
— несвоєчасність надання медичної допомоги;
— відсутність уважного обстеження хворих і профілактики захворювань;
— наростаючий дефіцит кваліфікованих лікарів на первинному рівні, спричинений їх відпливом з державних лікарень у приватні;
— вкрай слабку оснащеність медичних установ обладнанням, його застарілість і зношеність.
По-друге, опитування показало, що народ України категорично не сприймає медичну реформу в тому вигляді, у якому її нав’язують сьогодні суспільству. Переважна більшість опитаних (особливо людей до 45 років) стверджують, що вона лише збільшує перераховані вище проблеми, призведе до негативних наслідків і є політикою, спрямованою проти населення.
Реформа негативно сприймається в усіх без винятку регіонах, де проводилося опитування.
Практично всі учасники опитування відзначали хаос у системі охорони здоров’я, породжений медичною реформою. Зокрема — створенням інституту сімейних лікарів. На думку наших
співвітчизників, деклароване право вільного вибору цих лікарів пацієнтами фактично є фікцією. Більше половини учасників опитування вважають, що впровадження інституту сімейного лікаря погіршило ситуацію з наданням первинної медичної допомоги, оскільки ускладнило доступ до профільних фахівців (для того щоб його одержати, необхідно тепер направлення
сімейного лікаря). Цей інститут сприймають як додаткову адміністративну перешкоду, яка заважає швидкій діагностиці й ефективному лікуванню. Спроможність сімейного лікаря надати повноцінну
первинну медичну допомогу сприймається скептично. У тому числі — через його завантаженість. Особливо незадоволені матері малолітніх дітей (у першу чергу тим, що в особі сімейного лікаря об’єдналася «дитяча» і «доросла» медицина).
Опитування показало повсюдне поширення практики оплати, а також вкрай низьку інформованість населення про державну програму компенсації частини вартості ліків від гіпертонії пацієнтам, які мають відповідний рецепт лікаря.
Результати опитування показали, що населення України загалом негативно оцінює результати й перспективи медичної реформи. З такою оцінкою згодні і лікарі, серед яких було проведене опитування у фокус-групах.
Найактуальнішою проблемою системи охорони здоров’я, яка не вирішується в процесі реформи, опитані лікарі вважають мізерне фінансування вітчизняної медицини.
Ще одна важлива проблема — дефіцит кваліфікованого персоналу.
Для розв’язання проблеми високих цін на ліки деякі медики пропонують ввести державну монополію на реалізацію лікарських засобів, або хоча б встановити фіксовані ціни на деякі групи ліків. Вони також вважають за необхідне забезпечувати пацієнтів безплатними препаратами в межах державних програм лікування хворих, відродити вітчизняне виробництво ліків, надавати субсидії на придбання ліків соціально незахищеним верствам населення. У той же час респон¬денти вкрай негативно оцінили ідею стримувати подорожчання ліків шляхом розширення точок продажу (у магазинах, супермаркетах тощо).
Професійний рівень медперсоналу респонденти в цілому вважають достатнім, однак багато хто критично оцінює професіоналізм сімейних лікарів. При цьому вони із тривогою вказують на розвал системи практичної підготовки молодих фахівців безпосередньо на робочих місцях, що призводить до їх декваліфікації.
Відзначається відсутність ефективної системи контролю над якістю медичної допомоги та послуг, а також медикаментів.
На думку опитаних лікарів, завдання, задекларовані на початку реформи, не вирішені й не вирішуються. Особливо щодо забезпечення державного контролю над вартістю і якістю ліків на вітчизняному ринку.
Отже, дані, отримані під час опитування, повністю підтверджують принципову позицію Комуністичної партії України: проваджувана буржуазною владою медична реформа антинародна, злочинна й повинна бути негайно скасована. А реформувати вітчизняну медицину, як і всі інші сторони громадського життя, необхідно на абсолютно інших, соціалістичних засадах.

Просмотров: 593 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0