Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2011 » Сентябрь » 25 » Виступ депутата Верховної Ради України на мітингу присвяченому Дню партизанської слави в Путивлі
12:11
Виступ депутата Верховної Ради України на мітингу присвяченому Дню партизанської слави в Путивлі
Даниленко
Шановні учасники урочистостей!

      На цій землі, яка стала колискою партизанського руху і виростила могутній рух народної протидії німецько-фашистським загарбникам, я звертаюся до всіх Вас: наших дорогих сивочолих ветеранів Великої Вітчизняної війни, представників влади і громадськості, жителів путивльського краю різних поколінь, молоді. Ми зібралися, щоб вшанувати пам'ять героїчного покоління, яке піднялося на захист рідної землі. Піднялося, як кажуть у народі, від малого до старого. Такою великою була любов до рідної землі, і нестримною -ненависть до ворога, який підступно перервав мирне життя і приніс тортури, рабство і смерть.
   Полум'я народної боротьби розросталося, підпільна та партизанська діяльність, яку з перших же днів очолювали комуністи і комсомольці, майже в усіх районах Сумщини перетворювалася на потужну силу. Діяльність у тилу була як на фронті, бойовою: партизани підривали мости, влаштовували диверсії на шляхах і залізничних вузлах, пошкоджували телефонний і телеграфний зв'язок, вели пропаганду серед населення. Народні месники дезорганізовували тили ворога, відтягували на себе значні сили німецької регулярної армії.
      За цими кількома словами - справжні приклади героїзму. Згадаємо легендарні епізоди партизанської війни загону під керівництвом Сидора Артемовича Ковпака та Семена Васильовича Руднєва. Відбитий у гітлерівців танк 19 жовтня 1941 року, партизанський військовий парад 23 лютого 1942 року у селі Дубовичі Глухівського району, перемога в бою біля села Веселе Шалигінського району 28 лютого, коли було вбито, поранено і обморожено 600 окупантів. Ось так розгорталася боротьба з ненависними загарбниками, подібно нестримній хвилі вона поширювалася, наближаючи Великий день світлої Перемоги.
      Не можна не згадати і про те, що саме сумські партизани під керівництвом Ковпака та Руднєва стали прикладом всієї партизанської боротьби, здійснивши легендарний рейд від Путивля до Карпат. З'єднання, що народилося і загартувалося в путивльських лісах, виявилося найбільш сильним і організованим для такого походу в Прикарпатську Україну, де за сто днів, що стали днями звитяги, було зроблено чимало для перемоги над німецько-фашистськими загарбниками.
      Партизанські з'єднання, діяльність комсомольських підпільних груп, приклади боротьби навіть дітей - ось вияв масового героїзму, проявлений радянськими людьми у ті буремні роки. І подібного в історії людства не було. Низький уклін їм, усім героям Великої Вітчизняної, хто молодістю, здоров'ям і життям заплатив за перемогу і можливість для своїх дітей, внуків і правнуків жити на рідній землі!
      І сьогодні нащадки переможців з вдячністю згадують всіх героїв того легендарного покоління. Покладають квіти до пам'ятників і відвідують шкільні музеї пам'яті. І це теж перемога! Перемога над привидом забуття і фальсифікації, наглого переписування сторінок історії та відвертої зневаги до учасників тієї страшної війни, що ще кілька років тому намагався посіяти зерна розбрату у нашому суспільстві. Але найвищі людські цінності перемагають! Так само залишається для нашого народу святим почуття любові до Вітчизни і бажання справедливості і миру, поваги до історії.
      Шановні товариші! Сьогодні перед цим велелюдним зібранням хочу подякувати своїх колег - народних депутатів, які проголосували за ініціативу фракції Комуністичної партії України - і було прийнято постанову про відзначення 70-річчя зародження партизанського руху на державному рівні. Наша область по праву вважається колискою партизанського руху і на путивльській землі про це знають і ніколи не забудуть. Держава виділила мільйонні кошти на реконструкцію доріг і відновлення пам'ятників, на
пошанування ветеранів - ось свідчення того, що партизанський подвиг не забуто.
      Сьогодні багато говориться про імідж Сумської області, її економічну і туристичну привабливість. Те, що зроблено для цього куточка Сумщини -реальний вклад у розвиток Путивльщини, її сьогоднішнього і майбутнього. Тепер не соромно за обшарпану і недоглянуту пам'ять. А інтерес до того буремного і звитяжного періоду нашої історії, не зникає. Походи місцями бойової слави школярів, реконструкції історичних подій учасниками історичних клубів, посилення військово-патріотичного виховання означають: пам'ять жива і вона буде жити. Ніколи не зітруться зі сторінок історії легендарні імена двічі Героя Радянського Союзу Ковпака, батька і сина Руднєвих, а також всіх звитяжців, хто наближав перемогу на фронтах і в тилу.
      Шановні товариші! У цей світлий мирний день бажаю Вам і Вашим родинам благополуччя і процвітання, світлих перспектив Вам і Вашим дітям. Пам'ятаймо, на якій героїчній землі ми живемо. Хай сила цієї землі допомагає долати труднощі, яких сьогодні, на жаль, багато у нашій державі. Але я переконаний: ми з вами - сильні духом і вірні ідеалам добра і справедливості - і це назавжди!
         
Просмотров: 903 | Добавил: kpu-putivl | Теги: Путивль КПУ главная | Рейтинг: 0.0/0