Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2015 » Март » 17 » Порошенко за допомогою Ляшка запустив процес розпуску Ради?
15:28
Порошенко за допомогою Ляшка запустив процес розпуску Ради?

Загроза Радикальної партії вийти з коаліції, на думку експертів, грає на руку Президенту. Вихід фракції тягне політичні торги з укладення нової коаліційної угоди і відкриває шлях до розпуску Ради вже через місяць.

Експерти вважають, що Порошенко домагається поступливості прем'єр-міністра. А в Яценюка, мовляв, нові вибори викликають огиду - він проміняв підтримку виборців на кредит МВФ.
Нова коаліційна угода
У неділю, 15 березня, в Києві пройшов з'їзд Радикальної Партії, на якому розглядалося питання доцільності перебування фракції Олега Ляшка у правлячій коаліції «Європейська Україна». З'їзд прийняв резолюцію з вимогою переформатування уряду Яценюка.
Директор Інституту української політики Констатнін Бондаренко вважає, що з'їзд «радикалів» знаменує початок парламентської кризи. Ляшко шукає приводу для виходу з коаліції, і його дії - на руку Президенту Порошенку. Адже вихід з коаліції однієї з фракцій дозволяє підняти питання про підписання нової коаліційної угоди, відкриває шлях до розпуску коаліції, а значить, і відставку уряду», - сказав експерт у коментарі ГолосUA.
Нагадаємо, уряд Арсенія Яценюка сформований на квотній основі з представників п'яти фракцій, які створили коаліцію за результатами виборів восени 2014 року.
До коаліції входять: Блок Петра Порошенка - 150 депутатів, «Народний фронт» - 82 нардепи, «Самопоміч» - 31, «Батьківщина» - 19, Радикальна партія - 21. Всього в коаліції 303 депутати за мінімально необхідної чисельності в 226 осіб.
Міністри «для биття»
Ціною свого перебування в коаліції Радикальна партія назвала звільнення голови НБУ Валерії Гонтарєвої, начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка та трьох членів уряду: міністра енергетики Володимира Демчишина, (Блок Порошенка) міністра екології Ігоря Шевченка («Батьківщина») і міністра інфраструктури Андрія Пивоварського (Блок Порошенка).
Примітно, що напередодні з'їзду нардеп-«радикал» Ігор Мосійчук називав в пресі ім'я міністра аграрної політики Олексія Павленка («Самопоміч»), вимога про відставку якого обговорювалася на засіданні політради. Але в резолюції з'їзду Павленко не згадується.
Костянтин Бондаренко вважає, що вимоги «радикалів» виконані не будуть. «Якщо відставки і відбудуться, то аж ніяк не на вимогу партії Ляшка. Там назвали міністрів, які можуть стати «хлопчиками для биття», і понести відповідальність за критичне становище справ у країні. Але до антисоціальних законів, ініційованих урядом Яценюка заради кредиту МВФ, вони безпосереднього стосунку не мають», - сказав він.
Нагадаємо, в МВФ заявили про надання кредиту в 5 мільярдів доларів (всього пообіцяли 17,5 млрд за 4 роки), заради якого уряд пішов на урізання пенсій, різке підвищення комунальних тарифів, звільнення понад 100 тис. бюджетників. Ціни на природний газ для населення були підвищені в 3,3 рази; на тепло - на 71%. При цьому другий рік не змінюються мінімальна зарплата в 1218 грн. і мінімальна пенсія в 949 грн.
Порошенко VS Яценюк
У разі виходу партії з коаліції її представники повинні залишити Кабінет міністрів. Але єдиний представник «Радикальної партії» в уряді - віце-прем'єр Валерій Вощевський - за даними ЗМІ давно перебуває на лікуванні.
«Вийшовши з коаліції, «радикали» фактично нічого не втрачають. Але вони запускають процес політичних торгів, в яких фракції будуть висувати все нові і нові вимоги. Протистояння між Президентом Порошенком і прем'єром Яценюком може вилитися в розпад коаліції. Порошенко вимагає від прем'єра зговірливості. А у разі розпуску Ради і призначення нових виборів у президентської партії шанси на перемогу набагато вищі, ніж у «Народного фронту». Адже рейтинг довіри до політсили Яценюка підірваний антисоціальною політикою прем'єра», - сказав Костянтин Бондаренко, припустивши, що слідом за Радикальною партією виходом з коаліції будуть загрожувати й інші фракції.
На чому тримається коаліція
Керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов зазначає, що протистояння між Президентом і прем'єром стає все більш очевидним. «Відставка уряду і перехід партії прем'єра в опозицію - цілком реальний сценарій. У такому разі постане питання про те, чи вдасться коаліції компенсувати втрату 82 мандатів «Народного фронту» (і, можливо, інших фракцій коаліції). Теоретично, це цілком можливо. Групи Єремєєва (19 депутатів) і Хомутинника (22 депутати) практично не приховують свого бажання взяти участь у «реформуванні» країни», - сказав експерт
Нагадаємо, що прийняття держбюджету-2015 продемонструвало відсутність одностайності членів коаліції. "Самопоміч", і "радикали", «Батьківщина» піддали бюджет різкій критиці. «Батьківщина» не голосувала, а її лідер Юлія Тимошенко звинуватила керівництво парламенту в порушенні регламенту.
У лютому в коаліції розгорівся конфлікт навколо відставки голови НБУ Гонтарєвої. «Радикальна партія загрожувала виходом з коаліції. А при голосуванні за призначення генпрокурором Віктора Шокіна - проти виступили «радикали» і «Самопоміч».
Технологія розпуску
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, за свідченням нардепів, кілька разів погрожував їм відходом у відставку. Він, нібито, говорив про своє звільнення в разі неприйняття бюджету і якщо коаліція не підтримає урядові законопроекти, необхідні для отримання кредиту МВФ. А за Конституцією відставка прем'єр-міністра тягне звільнення всього уряду.
Тепер, на думку політологів відставка прем'єра робить можливим переформатування коаліції. А згідно с. 90 Конституції Верховна Рада може бути розпущена через 60 днів після відставки Кабміну, якщо не сформовано персональний склад уряду, а також, якщо протягом місяця не сформовано коаліцію депутатських фракцій. Такий привід був використаний для розпуску Верховної Ради VII скликання.
Ця стаття Конституції не дозволяє розпуск парламенту протягом року після позачергових виборів. Рік ВР VIII скликання виповниться наприкінці жовтня. Але Костянтин Бондаренко вважає, що цю норму можна обійти.
 «Конституція дає широке поле для тлумачень. Вона не забороняє саморозпуск парламенту. Не прийнятий Радою проект змін до Конституції можна винести на всенародний референдум. Його підтримка на референдумі буде означати висловлення народної недовіри парламенту», - сказав експерт у коментарі ГолосUA
Відзначимо, що при розпуску ВР V скликання в 2007 році була застосована норма про недотримання місячного терміну формування коаліції. Така ж норма була застосована в 2014 році до парламенту VII скликання.

 

Андрій Кіслов
Источник:http://ua.golos.ua/politika/poroshenko

_s_pomoschyu_lyashko_zapustil_protsess_rospuska_radyi_9437
Golos.ua © 2015

 

Просмотров: 528 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0