Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2013 » Декабрь » 26 » Народне об'єднання «Майдан» - РУХ чи КУПР?
15:15
Народне об'єднання «Майдан» - РУХ чи КУПР?
Євромайдан законсервувався. Можливо, він ще простоїть до і після нового року, але вже зрозуміло, що свіжих ідей він не продукуватиме.
 Пікети біля судів і прокуратури, пошуки місця засідання київської міськради - ось і все, що залишається активістам у разі, коли парламент розпущений на канікули, а регіональні євромайдани поступово перетворюються на стихійні «гайд-парки». Проте, енергію євромайдану спробують використовувати як «підігрів» майбутніх виборів: і київських, які опозиція хоче провести 23 лютого, і президентських - які, швидше за все, пройдуть за планом. Для цього і створений широкий всеукраїнський рух - «Народне об'єднання «Майдан». Тепер треба дивитися, на що може перетворитися партія «Майдан»: на РУХ Чорновола чи на КУПР Ющенка. Судячи з усього, Україні «загрожує» другий варіант.
По-перше, насторожує склад керівних і направляючих органів. Судячи з кількості формальних «керуючих» об'єднань, це якесь Політбюро, а не орган координації. Тільки в першому наближенні можна нарахувати осіб 20. Серед них - Тарас Бойків, Олексій Гарань, Василь Гацько, Ігор Жданов, Андрій Іллєнко, Ірена Карпа, Сергій Квіт, В'ячеслав Кириленко, Ігор Коліушко, Віталій Кличко, Руслан Кошулинський, Іван Крулько, Руслана Лижичко, Ігор Луценко, Юрій Луценко, Марія Матіос, Андрій Мохник, Валерій Пацкан, Олег Осуховський, Андрій Парубій, Сашко Положинський, Петро Порошенко, Віталій Портніков, Сергій Рахманін, Єгор Соболєв, Сергій Соболєв, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Борис Тарасюк, Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок, Валерій Чалий, Віктор Чумак, Тетяна Чорновіл, Зорян Шкіряк, Єлизавета Щепетильникова, Арсеній Яценюк.
Це соціологи та журналісти, політики та студентські лідери, артисти та письменники. Загалом, «усякої тварі по парі». Навряд чи вони зможуть спільно виробити якийсь алгоритм дій з «продовження» роботи євромайдану - адже у кожного свої цілі. «Громадські діячі» хочуть стати політиками, соціологи - отримати гарантовану й оплачувану роботу в штабах, політики - стати Президентами.
По-друге, деякі «громадські» одразу після входу запросилися «на вихід». Наприклад, співачка Руслана, яка нещодавно хотіла вчинити самоспалення на славу Майдану, тепер різко вирішила відійти в бік. Одна справа співати на революційній сцені й зовсім інша - системно займатися «революцією». Очевидно, демарш зірки євроймадану не залишиться непоміченим. Він напевно підірве бойовий дух і посіє сумніви в довготривалості та надійності самого руху «Майдан» серед тих, хто міг би і приєднатися до загальнонаціонального руху - слідом за яскравими фігурами революції.
По-третє, остаточно «похований» варіант звільнення Тимошенко. Соратники Юлії Володимирівни вміло заграли тему «свободи» Юлії Володимирівни на вромайдані. Хоча був привід знову заговорити про амністію екс-прем'єра: одразу після звільнення головного російського політв'язня Михайла Ходорковського. Примітно, що на своїй першій прес-конференції «особистий ворог» Путіна сказав, що буде займатися громадською діяльністю, зокрема, спрямує свої зусилля для «реабілітації» політичної ув'язненої Юлії Тимошенко. Зате на Євромайдані ця подія (як і привід для нової протимошенківської хвилі) взагалі проігнорували. Тимошенко просто включили в число співголів наглядової ради широкого народного руху «Майдан». Судячи з того, що Юлія Володимирівна ніяк не відреагувала на цю «честь», новина про нову посаду не справила на неї належного враження. Яке тут враження, якщо депутати, журналісти, громадські лідери ділять пости у віртуальній організації під майбутні «вибори», а вихід на волю екс-прем'єра відійшов на задній план.
Крім того, дочка Тимошенко, яка час від часу з'являлася на євромайданівській сцені, теж не запросили брати участь у роботі нової організації - точно так само, як товариші Тимошенко по БЮТ колись викинули Жужу з партійного передвиборчого списку. Я вже не кажу про адвоката Тимошенко - Сергія Власенка, якого взагалі на майдан не пускають соратники. Про що говорить подібний майданний ігнор? Про те, що не Тимошенко та її свобода стануть головною метою нового руху. Юлія Володимирівна йде в минуле, як і її лідерство (нехай і віртуальне) в таборі опозиційних сил.
По-четверте, широку громадську ініціативу вочевидь прибирають до рук лідери непарламентської опозиції - Юрій Луценко та його друг і спонсор Петро Порошенко. Для Петра Олексійовича «рух Майдан» може стати тією силою, яка винесе його до президентства. Для Луценка все простіше. Він вже показав, що почувається в революціях як риба у воді. Статус «польового командира», революційного трибуна для Луценка органічний. Але якщо раніше він використовував свій «дар» для підтримки сил опозиції, то 10 років потому Юрія Віталійович застосує усі свої таланти для того, щоб якісно тролі офіційних опозиційних лідерів. І тема номер один тут: єдиний кандидат у президенти. Луценко вже почав потроху «пояснювати» чого варта нинішня антивладна коаліція та її утопічні плани. «Можна скільки завгодно кричати про імпічмент, але цей закон не працює. Немає і механізму розпуску парламенту. Немає цивілізованих підстав для організації та проведення референдуму» - написав майданщик у своєму блозі. Далі - більше. Луценко закликає підготувати грунт для акцій протесту в центральній та східній Україні (до побачення Олег Тягнибок і «Свобода»!), створити мережу страйкому, та найголовніше: домогтися від опозиції плану реформ, команди реформаторів і - ЄДИНОГО кандидата в президенти. Луценко б'є в найболючіше місце опозиції: як відомо, досі у ГО був план йти кількома колонами на вибори, а в другому турі віддати пальму першості того, хто виграє за очками. Ці плани зміцнилися після того, як Віталій Кличко не зміг стати «кандидатом у президенти від Майдану», хоча і намагався. В підсумку, опозиціонери змушені діяти у форматі «трійки», а ось Луценко з цього звичного і затишного формату їх виганяє. Вибори «першого серед рівних» без сумніву призведе до чвар і скандалів у таборі опозиції. Чи не вийде й єдиної команди реформаторів: у регіонах вже розпочалося протистояння між УДАРом та «Батьківщиною». Згадайте, якої шкоди завдали спроби «з'єднати» «Фронт Змін» Яценюка і «Батьківщину» Тимошенко. У Львівській облраді «викрили» 5 депутатів - тушок зі «Свободи», які відмовилися голосувати за ліквідацію повноважень ОДА. Яка вже тут спільність та єдність інтересів...


Просмотров: 512 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0