Меню сайта

Категории раздела

Видео

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 132

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2012 » Май » 10 » Спека – небезпечна!
16:43
Спека – небезпечна!
Відпочинок на пляжі дає можливість увібрати в себе максимум сонячного світла й тепла, якого так не вистачає після зимових морозів. Але при цьому варто пам’ятати, що спека несе в собі велику загрозу здоров’ю, тож зловживати відпочинком під сонцем не варто.
Як вберегтись від перегріву та що робити, якщо не вдалось уникнути сонячного удару? За відповіддю на ці питання ми звернулись до головного херсонського медика – начальника управління охорони здоров’я Херсонської міськради Миколи Гайдученка.
«Цього року весна досить аномальна, з +16 температура одразу піднялась до +30. Це для здоров’я, особливо, гіпертоніків та хворих на серцево-судинні захворювання, м’яко кажучи, небажано. Адже перегрівання організму – хворобливий стан, який може виникнути як наслідок підвищення температури зовнішнього середовища: сонця, непровітреного приміщення, синтетичного одягу (тепловий  удар може трапитись і в приміщенні), відсутність головних уборів тощо. Це небезпечно і для дітей, і для людей похилого віку», - розповідає Микола Іванович.
Найперше, медики радять не знаходитись на сонці протягом довгого часу. Виходячи на вулицю, намагайтесь триматись в затінку та не забувайте про головні убори.
«Якщо людині стало погано, необхідно насамперед перемістити її в затінок, звільнити від одежі, протерти мокрим рушником лоб, напоїти холодною водою, - консультує начальник «міськздраву». – Варто поміряти пульс та тиск, якщо є така можливість. А в разі запаморочення чи блювоти - необхідно негайно викликати «швидку допомогу».
Зрештою, аномальна спека – не в новинку для херсонців. Вже вкотре погода приносить не досить приємні подарунки, тож треба достеменно знати і пам’ятати, як з ними боротись, аби не стати жертвою сонця. Найперше, потрібно внести певні зміни в звичний ритм життя. Це означає, що знаходження на вулиці в найспекотніші години, близько опівдня, варто звести до мінімуму. Якщо дуже хочеться побувати на лоні природи та подарувати своїй шкірі засмагу, не забувайте про захисні креми та в жодному разі в перший день не засмагайте під прямим сонячним промінням. Приміщення – і офіси, і житлові кімнати – якомога частіше провітрюйте, аби повітря в них не перегрівалось.
Потребує змін і раціон харчування, адже організм з незвички знаходиться в умовах стресу, і йому необхідна підтримка.
«Насамперед варто пити більше рідини, тому що відбувається активне потовиділення; треба менше вживати жирну ситну їжу, натомість надати перевагу овочам, фруктам і особливо воді. Білкова їжа – це навантаження на весь організм, тому переїдання досить шкідливе. А овочі та фрукти вміщують рідину, тому краще вживати саме їх» - радить Микола Гайдученко.
Якщо дотримуватись цих нескладних правил, можна цілком безпечно насолоджуватись вже зовсім літньою погодою. Тим більше, що зовсім скоро розпочнеться курортний сезон – така довгоочікувана пора відпусток і відпочинку!

Маргарита Коваленко
http://www.ks.cominformua.com

Просмотров: 688 | Добавил: kpu-putivl | Рейтинг: 0.0/0